User acceptance testing: uitleg, tools en methoden in 2024
Alles wat je moet weten over het uitvoeren van user acceptance tests voor jouw website, app of product staat in dit artikel vermeld.
Inhoudsopgave
- Wat zijn acceptatietests?
- Wat is user acceptance testing (UAT)?
- Het verschil tussen user acceptance testing en user testing
- De voordelen van gebruikersacceptatietests
- Wanneer gebruikersacceptatietests uitvoeren?
- Methoden voor user acceptance testing
- User Acceptance Testing Tool
- Testers werven voor user acceptance tests
- Stappenplan voor het uitvoeren van UAT-tests Zelf aan de slag met UAT-tests? Gebruik dan dit stappenplan.
Wat zijn acceptatietests?
Een acceptatietest - of acceptance test - is het proces waarin eindgebruikers of stakeholders een alfa of betaversie van een website, app of product testen om vast te stellen of er aan de vereisten en behoeften wordt voldaan. Er zijn verschillende soorten acceptatietests:
- Gebruikersacceptatietests of user acceptance testing (UAT). Deze tests worden uitgevoerd om vast te stellen of het product voldoet aan de verwachtingen van de eindgebruiker. Dit artikel gaat verder in op deze variant
- Zakelijke acceptatietests of business acceptance testing (BAT). BAT-tests zijn gericht op het waarborgen of de software voldoet aan de zakelijke doelen en doeleinden.
- Contractacceptatietests of contract acceptance testing (CAT). CAT-tests worden uitgevoerd om te controleren of de software voldoet aan de in het contract vastgelegde specificaties en vereisten.
- Regelgevingsacceptatietests of regulatory acceptance testing (RAT). Deze tests worden uitgevoerd om te controleren of de software voldoet aan de lokale wet- en regelgeving.
- Operationele acceptatietests of operational acceptance testing (OAT). Deze tests worden uitgevoerd om te controleren of de software klaar is voor implementatie en gebruik in een live omgeving. Deze zijn vaak meer 'functioneel' van aard.
Wat is user acceptance testing (UAT)?
User acceptance testing (UAT) - ook wel gebruikersacceptatietesten genoemd - is het proces waarbij échte eindgebruikers een betaversie van een website of app testen. Zo kan worden vastgesteld of de betaversie voldoet aan de verwachtingen en vooraf gedefinieerde vereisten voordat het product live gaat.
Belangrijk: in tegenstelling tot andere vormen van software- en acceptatietests, worden user acceptance tests uitgevoerd door de eindgebruikers van het product. Dat is dus fundamenteel anders dan andere acceptatietests, waarbij interne stakeholders of software tests het product testen.